An inner-city Victorian terrace receives a streamlined renovation without detracting from its working class roots through the choice of natural timber elements and neutral colour preferences.

With its linear galley-style orientation and modern appliances, the kitchen rebuild introduces a thoroughly contemporary insertion within the traditionally-fronted home. Its natural ingenuity is underscored by the warmth of timber flooring and rising smoked Oak floor to ceiling cupboards that conjointly act as partitions separating the entrance hall, in turn maximising space.

Haloed under a sprawling Lindsay Adelman chandelier, a long central island bar anchored by the precision detailing of a generously dense Concordia marble tablet forms the focal point of the room both visually and practically. Utilities including a cylindrical range hood shine as sculptural elements amongst the dark veneer joinery that conjointly conceals superfluous appliances beneath the benchtop and frames the kitchen’s entrance.

Opposite a feature wall displaying pieces from the owners’ eclectic collection of contemporary Australian art, the illusion of depth is afforded through glass doors punctuating one length of the kitchen. When open, the room flows onto a tiled feature courtyard, extending it to the boundary wall. Towards the rear, an adjoining bathroom is concealed behind an open grain timber-panelled wall, whilst upstairs, the main bathroom – covered in crisp white hexagonal tiles – breathes a palette refresh into the second storey.

 

← Back to Residential Fitouts